Hvad er Antabus?

Det er bedst når du slet ikke aner hvad antabus er. Når du aldrig har hørt om antabus er chancen stor at du ikke har et alkoholproblem eller er pårørende til en der har.

Antabus er nemlig det klassiske medicinske afvænningsmiddel for folk som lider af et alvorligt alkoholmisbrug.

Alkoholmisbrug er faktisk i de fleste lande klassificeret som en sygdom. I Danmark er det mere en gråzone. Det er en politisk beslutning at man i Danmark ikke accepterer de erkendelser som ellers de fleste lande i verden har gjort. Når man accepterer at alkoholmisbrug er en sygdom, kan man heller ikke holde misbrugere ansvarlige. Så bliver en misbruger til en patient og ansvaret går derved over til sundhedsvæsenet.

Uanset hvad, sygdom eller ej, så er antabus et lægemiddel.

Navnet antabus kommer fra latin. Ordet sætter sig sammen af forstavelsen anti – imod og abusus, som var de gamle romeres navn for misbrug.

Hvordan virker antabus?

Antabus er i Danmark stadig det mest udbredte medicinske afvænningsmiddel. Men når det drejer sig om alkoholmisbrug og misbrugsbehandling, er vi faktisk meget bagud i forhold til de lande ve plejer at sammenligne os med.

De fleste af disse lande har for længst holdt op med at bruge antabus. Antabus er nemlig ret kontrovers. At man holder fast i antabus i Danmark har måske også noget at gøre med, at antabus er en dansk opfindelse. Det blev udviklet i 1950’erne.

Det virker på den måde at der dannes et stof kaldt acetaldehyd, når antabus indtages sammen med alkohol.   Acetaldehyd er faktisk det der giver dig tømmermænd efter druk. Tømmermænd er hverdagsdansk for medicinske symptomer som opkastfornemmelser, hovedpine, ansigtsrødme, angst, svimmelhed, øget blodtryk, hurtig puls etc. I værste fald kan du få hallucinationer og psykoser af en antabus overdosering. Du kan ennda dø af kroppens reaktioner på antabus.

Hvorfor er antabus problematisk?

Antabus er kontrovers af flere årsager:

Det reagerer ikke kun med alkohol men også med mange andre medikamenter. Derfor er det absolut vigtigt at du informerer din læge hvis du bruger antabus.

Udover de ofte uforudsigelige reaktioner med andre medikamenter og det farlige ved kroppens reaktion er antabus heller ikke særlig effektiv.

Alle alkoholikere lever med tømmermænd. Hvis tømmermænd virkede så afskrækkende at de overtrumfer trangen til alkohol, ville der slet ikke findes alkoholmisbrug.

I dag findes der langt bedre medicinske behandlinger end antabus. Acamprocat fx har en meget bedre dokumenteret effekt end antabus.

Jf. sundhedsstyrelsens anbefalinger skal antabus kun tilbydes efter ”nøje overvejelser” hvad en det måtte være.

Mere enstydig er når sundhedsstyrelsen anbefaler at medicinsk alkoholbehandling altid bør suppleres med en social misbrugsbehandling.

Alkoholmisbrug er et naturligt fænomen

Alkohol forekommer i naturen. Du har måske set sjove filmklip med døddrukne vilddyr der vælter rundt under mangotræer hvor de mæsker sig i gærende frugter. Det har vores forfædre sikkert også gjort da de stadig levede i træer og frugter var deres foretrukne føde. Det er nærliggende at hvor der findes masser af alkohol, vil der også være misbrug.

I dag ved vi at alkohol- og anden misbrug også har en genetisk dimension. Det er ikke udelukkende genetisk betinget, om vi bliver til misbrugere eller ej. Men vi ved nu at der findes gener der spiller en stor rolle i det.

En kompleks lidelse

Om man nu vælger at se alkoholmisbrug som en sygdom eller ej, alle kan nok være enige i at det er en lidelse. Og en ganske kompleks en endda.

Udover de genetiske faktorer findes der også psykiske og sociale.

Dette gør at en misbrugsbehandling også bør tage hensyn til disse faktorer.

Hos Alfa København får du en professionel misbrugsbehandling der netop tager hensyn til alle disse faktorer.