Bliv stærk og sund med styrketræning

Vil du gerne være sund, skal du selvfølgelig spise sundt og motionere. Det kan også være en god idé at opbygge dine muskler. Når du har en større muskelmasse i kroppen, så forbrænder du mere. Det betyder, at du kan spise mere uden at tage på, hvis du bygger dine muskler op. Det kan du gøre med styrketræning eller vægttræning.

Vægttræning vil også direkte påvirke din sundhed. Hele din krop bliver stærkere. Du kan holde til mere, for du har mere at stå imod med.

Start forsigtigt

Har du aldrig før styrketrænet, skal du sørge for at gå stille og roligt i gang. Når din krop er helt utrænet, skal du være forsigtig. Start med at finde nogle gode øvelser, og lav dem så med et par vandflasker.

En blid start skal få dig ind i rutinen og bygge dine muskler op til, at de kan klare en større belastning.

Når du synes, at det bliver lidt for nemt med vandflaskerne, kan du gå videre til vægte.

Anskaf dig nogle vægte

Vil du styrketræne hjemme hos dig selv, skal du have anskaffet dig nogle vægte. Du skal starte med nogle lette og så langsomt bygge på. Start fx med nogle små håndvægte. De minder om vandflaskerne, og du kan lave de samme øvelser med dem, men de kan være lidt tungere.

Når du er ved at være i god form, kan du anskaffe dig en vægtstang og nogle vægtskiver. Så bliver din vægttræning seriøs. Vægtskiver fås i mange forskellige størrelser, og du kan sætte flere af dem på din vægtstang. Du kan altså få din vægttræning op på et så højt niveau, som du vil.

Træn regelmæssigt

Det er vigtigt, at du holder fast i din vægttræning og bliver ved. Hvis du fx tager på ferie og ikke træner i nogle uger, så sætter det dig nogle måneder tilbage i din træning. Sørg for at holde fast og at blive ved. Så får du opbygget nogle stærke muskler.

Vægttræning kan hurtigt blive til en livsstil. Det er nemlig ikke noget, du kan nøjes med at gøre, når du lige har tid og lyst. I hvert fald ikke hvis du vil nå nogen vegne med din træning. Så skal du holde ved.

Husk pauserne

Selvom du skal holde fast og blive ved med at træne, skal du ikke træne hver dag. Vægttræning er hård træning, og din krop skal have tid til at hvile. I starten skal der måske mere tid til, og så kan du efterhånden gøre dine pauser kortere. Men det er vigtigt at holde pauser. Så træn fx 3 gange om ugen med en dags mellemrum. Så kan din krop nå at komme sig.

Når du dyrker vægttræning, nedbryder du dine muskler. De bliver ødelagt ganske lidt. Når de så får ro bagefter, så bygger de sig selv op igen, og for en sikkerheds skyld bygger de sig lidt stærkere end før. Derfor er pauserne så vigtige for din træning. De lader dine muskler bygge op igen, så de kan blive stærkere.