Energirigtig renovering i din bolig

Står du overfor en renovering af din bolig? Og ønsker du at indtænke energirigtige og bæredygtige løsninger? Så bør du læse med her.

Omtanke for miljøet er et ophedet emne i disse år. Vi kommer ikke udenom at verden skal tænke mere bæredygtigt og energibesparende i fremtiden, for at dæmpe klimaforandringer og sikre klodens eksistensgrundlag fremadrettet. Det er derfor slet ikke dumt at indtænke de energirigtige løsninger i din bolig, hvis du står overfor en renovering. Det er en god idé at tænke i bæredygtige løsninger hver gang du foretager ændringer i og ved din bolig.

Lav en plan for forløbet

Inden du går i gang med en renovering af din bolig, uanset om der er tale om en totalrenovering eller mindre forbedringer, er det væsentligt at lave en plan for forløbet. Planen skal indeholde hvad du skal have lavet, hvilke energirigtige løsninger der er indtænkt, en tidsplan for forløbet samt en økonomisk plan. Energirigtige løsninger vil typisk være løsninger som skift af døre og vinduer. Ved at skifte døre og vinduer til mere energirigtige udgaver vil du holde bedre på varmen i boligen og mindske energi/varme forbruget. Skift af døre og vinduer er tilmed en nem måde at optimere på, da løsningen er hurtig at gennemføre og du derfor hurtigt kommer til at nyde godt af resultatet. Det svarer lidt til bedre isolering, da energirigtige døre og vinduer gør at din bolig er bedre isoleret.

Tag højde for det ændrede varmeforbrug

Det kan syntes dyrt at skulle udskifte alle døre og vinduer i din bolig. Her bør du dog indtænke og tage højde for det mindskede energiforbrug. Når du pludselig bruger mindre varme, vil det kunne mærkes på varmeregningen og du vil opnå en besparelse. Over tid kan dette være rigtig mange penge og investeringen i nye døre og vinduer kan måske ligefrem betale sig selv hjem.

Søg råd og vejledning hos professionelle

Hvis du ikke selv er håndværker, kan det være en glimrende idé at søge råd og vejledning fx ved en byggesagkyndig, der fx kan vejlede i hvilke døre og vinduer der passer bedst til din bolig. For at optimere det bæredygtige element i processen, bør du vælge en lokal håndværker til opgaven. Bor du fx på Bornholm, bør du vælge en herfra. Det kan være omfattende og mere forurenende at få en håndværker udenfor Bornholm til at komme til øen for at besigtige opgaven.